headerimage

Wat is diabetes?

Hoe werkt mijn lichaam?

Om te begrijpen wat diabetes is, moet je eerst weten hoe je lichaam werkt als je geen diabetes hebt.

Als je wat gaat eten komt dit via je maag in je darmen. Van een belangrijk onderdeel van je eten, de koolhydraten, wordt suiker (glucose) gemaakt. Die glucose gaat via je darmen naar het bloed.
De glucose moet via het bloed in de cellen van je lichaam komen zodat je hier energie van krijgt. Net als een auto benzine (= energie) nodig heeft om te kunnen rijden.

Wat is diabetesOm glucose vanuit het bloed in de lichaamscellen op te nemen is insuline nodig, deze insuline wordt gemaakt in de alvleesklier
Normaal gesproken maakt de alvleesklier automatisch insuline aan wanneer de hoeveelheid glucose in het bloed stijgt. Bij mensen met diabetes mellitus maakt de alvleesklier te weinig of geen insuline aan. Hierdoor wordt glucose niet of te weinig vanuit het bloed opgenomen in de lichaamscellen. De glucose blijft dan in je bloed zitten, waardoor je lichaam te weinig energie krijgt. Je eet nog wel voldoende maar het komt niet op de goede plaats.

Als je teveel glucose in je bloed hebt, ga je dit uitplassen. Daardoor moet je veel naar de wc en krijg je dorst. Dit is vaak de reden dat je naar de huisarts bent gegaan voordat je in het ziekenhuis werd opgenomen met diabetes mellitus type 1.

Diabetes mellitus type 1 (insuline-afhankelijk)

Insuline wordt gemaakt in de bèta-cellen van de eilandjes van Langerhans, die in de alvleesklier liggen. Die bèta-cellen worden door je eigen lichaam kapot gemaakt. Het is nog niet precies bekend hoe dit komt. Als alle bèta-cellen kapot zijn wordt er geen insuline meer gemaakt. Deze vorm van diabetes heet Type 1 diabetes of insuline afhankelijke diabetes.

Of je insuline krijgt via injecties of de insulinepomp hangt van veel verschillende factoren af, dit kun je overleggen met je eigen kinderarts.

Diabetes mellitus type 2 (insuline-onafhankelijk)

Bij diabetes mellitus type 2 maakt de alvleesklier wel insuline aan, maar onvoldoende. Het kan ook zijn dat de insuline niet zo goed werkt. Insuline-injecties zijn niet altijd nodig. Toch moet een groot deel van de mensen met dit type diabetes mellitus uiteindelijk insuline spuiten. Als je overgewicht hebt kan het helpen als je afvalt.

Wat is honeymoonfase?

Honeymoon betekent letterlijk ‘wittebroodsweken’.
De honeymoonfase is een periode direct nadat de dokter tegen jou heeft gezegd dat je diabetes mellitus hebt. De overgebleven bèta-cellen van de alvleesklier hebben rust gekregen doordat je insuline bent gaan spuiten. Door die rust kan de alvleesklier zelf weer wat meer insuline maken. Het is vaak te weinig om de insuline die je zelf geeft te stoppen, maar je merkt dat je lichaam zelf hogere glucosewaarden of extra eten makkelijker verwerkt.
We kunnen in deze periode de insulinehoeveelheid verminderen.

Hoe lang de bèta-cellen nog insuline maken kunnen we niet precies zeggen. Soms een paar weken en soms wel een jaar! Je merkt vanzelf wanneer het eindigt, je krijgt steeds hogere bloedglucosewaarden en je hebt meer insuline nodig.
Helaas is het een fase die dus voorbij gaat.
Op dit moment wordt er veel onderzoek gedaan naar mogelijkheden met vaccinaties om deze periode langer te maken. Als je hier vragen over hebt dan kun je dit bij de kinderarts neerleggen.