headerimage

Hypoglycemie

Hoe herken je een hypo?

Je lichaam gaat waarschuwingssignalen geven. Deze kunnen bij iedereen verschillend zijn. Soms heb je maar 1 of 2 signalen, andere hebben er meer. Je leert dit bij jezelf te herkennen. Er zijn ook momenten dat je erg geconcentreerd bezig bent waardoor je de eerste signalen niet goed opmerkt en hierdoor ander signaal krijgt zodat je kunt reageren.

Kijk maar op het volgende plaatje:

Wat toe doen bij een hypo?

 • Meet je bloedglucosewaarde en is deze lager dan 3,5 mmol/l, dan heb je een
 • Bij een hypo moet je snel koolhydraten eten of drinken. De koolhydraten moeten snel opgenomen worden in je lichaam. Gebruik daarom Dextro Energy tabletten of suikerhoudende dranken. Zie onderstaand schema voor de hoeveelheid:
Lichaamsgewicht (kg) Koolhydraten (gram)
10 3
20 6
30 9
40 12
50 15
60 18
70 of zwaarder 21

 

 • In een glucosetablet (Dextro Energy) zitten 3 gram koolhydraten, probeer een glas water erbij te drinken voor een snellere werking van de Dextro.
 • Als de volgende maaltijd nog lang duurt (2 uur of langer), eet dan een kleinigheid extra van ongeveer 10 á 15 gram koolhydraten, bijvoorbeeld een Evergreen, appel of een boterham.
 • Kijk na 30 minuten hoe de bloedglucosewaarde is. Als je bloedglucosewaarde dan nog steeds te laag is, kun je het beste nog een keer Dextro pakken of iets drinken.
 • Ben je niet in staat te eten of te drinken omdat je niet goed reageert, dan kan iemand anders glucagen spuiten (zie instructie glucagen) of het alarmnummer 112 bellen.
 • Probeer altijd te achterhalen wat de oorzaak is geweest van de hypoglycaemie zodat je hier een volgende keer rekening mee kunt houden.
 • Meer informatie over de hoeveelheid koolhydraten van eten en drinken is te vinden in de dieettabel of in de koolhydraatlijst.
 • Bovenstaande adviezen staan ook in stroomdiagram bij hoofdstuk school verder in deze map.

Nachtelijke hypo’s

Een hypo in de nacht kan soms voorkomen. Ook bij mensen zonder diabetes komt de glucosewaarde midden in de nacht wel eens bij de 3,5 mmol/l. Maar als je diabetes hebt kan deze door de insuline in je lichaam nog verder zakken. Hier merk je soms niets van, maar vaak krijg je wel een tegenreactie van je lichaam.

Je kunt ze herkennen aan een hele hoge glucosewaarde als je opstaat, of aan vermoeidheid/hoofdpijn/overmatige transpiratie als je wakker wordt. Sommige kinderen zijn er wat humeurig van. Als dit het geval is, is dit een reden om eens te kijken of je wel of niet een hypo hebt gehad in de nacht. Dit kan door extra je bloedglucose te controleren of door een continue bloedglucosemeting te doen.

Probeer de oorzaak van je hypo te achterhalen zodat je hem kunt voorkomen. Bij vragen, neem contact op met je kinderdiabetesteam

Een hypo voorkomen ’s nachts

Om een hypo te voorkomen in de nacht is het van belang dat je bloedglucose voor het slapen goed is. De volgende richtlijn kun je hiervoor aanhouden:

 • glucose > 5 á 6 mmol
 • Bij gebruik van een mix-insuline, glucose > 8 mmol.

Is je glucose lager dan hierboven beschreven en hoger dan 4 mmol dan gebruik je 15 gram koolhydraten.

Is je glucose voor het slapen lager dan 4 mmol, neem dan je voorgeschreven dextro’s in volgens het hypo-advies en neem 15 gram koolhydraten.

Bij lichamelijke activiteiten in de avond zoals sport, wandelen kan het zijn dat je je langwerkende insuline aan moet passen en/of dat je glucose boven de 8 mmol is.

Indien lager dan 8 mmol 15 gr langzame koolhydraten nemen.

Dit kan een moment zijn om, om 3 uur een bloedglucose te meten