headerimage

Diabetes en een koolhydraatbeperkt dieet?

In het nieuws en online wordt vaak gesproken over het verminderen van koolhydraten met een koolhydraat beperkt dieet. Een koolhydraat beperkt dieet wordt met regelmaat voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2. Zou het dan ook een goede manier zijn om de regulatie te verbeteren bij kinderen en jongeren met diabetes type 1? Minder koolhydraten leidt immers tot minder pieken dus het lijkt een goede optie.

Ons standpunt over het koolhydraat beperkte dieet

Internationaal is nog maar weinig goed onderzoek gedaan naar koolhydraat beperkte voeding en diabetes type 1 en nog minder naar het effect ervan bij kinderen en jongeren.

Het onderzoek dat gedaan is raadt het volgen van een koolhydraat beperkt dieet bij kinderen af.

Het standpunt van de diëtisten van Kidz&Ko is dan ook om kinderen en jongeren geen koolhydraat beperkt dieet te laten volgen.

Er is een kans op tekorten van voedingsstoffen, problemen met de groei en er lijken meer cardiovasculaire risico’s te zijn. Daarnaast is er mogelijk een grotere kans op hypo’s en een verminderd effect van glucagon.

Een (strenge) koolhydraat beperking is erg moeilijk om op de lange termijn vol te houden. Het is voor veel kinderen en jongeren lastig om anders te moeten eten dan leeftijdsgenoten. Het volgen van een (streng) dieet zou het ontstaan van eetproblemen kunnen vergroten.

Wat is nu een koolhydraat beperkt dieet?

Een koolhydraat beperkt dieet wordt in verschillende mate voorgeschreven. Er is geen eenduidige definitie en er worden verschillende hoeveelheden koolhydraten aangehouden.

Een heel streng koolhydraat beperkt dieet waarbij geen of weinig fruit, aardappelen, pasta, rijst, brood en melkproducten worden geadviseerd raden wij af.

Het is belangrijk dat kinderen een gezonde volwaardige voeding gebruiken om te kunnen groeien en te ontwikkelen. Er kunnen tekorten ontstaan van vitamines, mineralen en vezels.

Een voeding waarbij koolhydraten in de vorm van koekjes, snoepjes, stokbrood,  vruchtensap en frisdranken beperkt wordt, past binnen de aanbeveling van een gezonde voeding. Daarbij kan het zorgen voor een betere regulatie en kan bijdragen aan het bereiken of behouden van een gezond gewicht.

Bovenstaande producten zijn vaak bewerkt en op smaak gebracht met extra suiker en zorgen hierdoor voor een (snelle) stijging van de bloedglucosewaarden. Helaas bevatten deze voedingsmiddelen vaak geen of nauwelijks andere voedingstoffen

Wat kan wel?

We adviseren het gebruik van koolhydraatrijke producten die ook veel voedingsstoffen en/of  vezels bevatten zoals volkoren producten, aardappelen, groente, fruit en melkproducten. Deze koolhydraatrijke producten horen bij een gezond voedingspatroon. Ze leveren wel koolhydraten maar daarnaast ook nog andere voedingsstoffen.

Vaak lukt het om een verbetering van de bloedglucosewaarden te bereiken met gezonde voeding.

Wanneer dit niet haalbaar is kan op verzoek van ouders of kind een lichte mate van een koolhydraatbeperking overwogen worden.

Indien er nagedacht wordt over een koolhydraat beperkt dieet bespreek dit dan altijd met de behandelend diëtist. Dan kan er gekeken worden naar de wensen en mogelijkheden en wordt in de gaten gehouden of een voeding volwaardig is.

Graag horen wij jouw specifieke vragen, opmerkingen of ervaringen. Voel je vrij om te mailen naar je behandelend diëtist.

 

Bronnen:

  • Ispad clinical practice consensus guidelines 2018: Nutritional Management in children and adolescents with diabetes

link naar website ISPAD Guidelines 2018

  • Carbohydrate Restriction in Type 1 Diabetes:A Realistic Therapy for Improved Glycaemic Control and Athletic Performance? Sam N. Scott 1,* , Lorraine Anderson 2, James P. Morton 3, Anton J. M. Wagenmakers 3 and Michael C. Riddell.

lees het artikel van Anderson cs hier