headerimage

HbA1c

Wat is HbA1c?

HbA1c 2
Een Hba1c is een bloedtest waarbij gemeten wordt, hoeveel glucose er gebonden is in de rode bloedcellen. Het weerspiegelt de gemiddelde bloedglucosespiegel van de afgelopen 2 tot 3 maanden. Doordat het een gemiddelde glucosewaarde is, kun je dagelijks hoge en lage waarden zien, maar gemiddeld toch goed zitten. Je voelt je het beste als er minder grote schommelingen in je bloedglucosewaarden zijn.

We streven naar een waarde van HbA1c < 58 mmol/mol.

Tijdens de puberteit is het, door hormonale veranderingen in je lichaam, moeilijk om een HbA1c < 58 mmol/mol te houden. Gedurende deze periode zul je in overleg met het kinderdiabetesteam meer insuline moeten toedienen om een acceptabele HbA1c waarde te kunnen bereiken.

Een goed Hba1c is een van de gegevens die meegenomen worden om eventuele complicaties op langere termijn van diabetes mellitus te voorkomen. Het is wel belangrijk om te weten dat eventuele complicaties niet alleen gerelateerd zijn aan het HbA1c. Jaarlijks wordt er door het kinderdiabetesteam ook aandacht geschonken aan andere aspecten, zoals leefstijl en andere onderzoeken. Hierover kun je meer informatie vragen aan de kinderarts.

Wanneer moet ik een HbA1c prikken/insturen?

Vier keer per jaar wordt je gevraagd om een HbA1c in te sturen.
Ongeveer één week voor de afspraak op de poli laat je dit prikken. Voor de kinderarts is het belangrijk om de uitslag van het HbA1c te hebben, voordat je op controle komt. De arts kan dan de behandeling op de uitslag afstemmen.
Overleg met je eigen kinderdiabetesverpleegkundige wat de mogelijkheden zijn om een HbA1c te laten bepalen. Je kunt de HbA1c In het eigen ziekenhuis laten prikken (laboratorium of point of care), bij de prikpost of zelf prikken en opsturen per post.