headerimage

Slimme waarschuwingspleister ontvangt prijs Diabetes Fonds

Slimme waarschuwingspleister ontvangt prijs Diabetes Fonds
20-12-2016
Onderzoekers van het Radboud Ziekenhuis ontvangen 50.000 euro om een pleister verder te ontwikkelen, die een verandering van het hartritme door een te lage bloedsuiker signaleert.

Soms voelen mensen met diabetes een hypo, een te lage bloedsuiker, niet meer aankomen. Een pleister die het hartritme meet, kan uitkomst bieden. Een kleine daling in de bloedsuiker veroorzaakt namelijk al een verandering in de hartslag. Hierdoor kan de pleister diabetespatiënten waarschuwen voordat deze een hypo krijgt.

Drie andere ideeën vielen ook in de prijzen. Het VUMC krijgt 50.000 euro voor de ontwikkeling van een app om mensen met diabetes te helpen met tips, informatie en oefeningen.

Daarnaast bedacht het Ziekenhuis Friesland, samen met een ouder van een diabetespatiëntje, een app om een geschikte oppas te vinden.

De stichting Know Better Do Better werd beloond voor het tv-programma ‘Cooking back to our Roots’. Het programma laat zien hoe je als niet-westerling met diabetes gezond kunt eten binnen de eigen cultuur.

De bedenkers van deze twee ideeën ontvangen elk 25.000 euro. Het Diabetes Fonds geeft jaarlijks financiële steun aan grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar diabetes.

“Maar we wilden ook kleinschalige ideeën ondersteunen die op korte termijn een verbetering kunnen bieden in de levens van mensen met diabetes,” zegt Hanneke Dessing, directeur van het fonds.

Uit vele inzendingen voor het Beste Diabetesidee koos een jury acht finalisten, waarna het publiek online de favorieten kon bepalen. Ruim 4.500 mensen hebben gestemd.

Bron: Diabetesfonds