headerimage

Diabetes en sport

Als je als kind extra lichamelijke activiteiten verricht, heb je meer koolhydraten of minder insuline nodig. Dit kan bij uitstek een gelegenheid zijn om iets extra’s te eten. Als je gewicht hierdoor enigszins te hoog is of dreigt te worden, kan uiteraard beter gekozen worden om minder insuline te spuiten.

Lichaamsbeweging en sport zijn voor kinderen en jongeren met diabetes net zo goed als voor anderen zonder diabetes. Als je gaat sporten, wordt de gevoeligheid van je cellen voor insuline groter. Lichaamsbeweging heeft dus invloed op het bloedglucosegehalte. Wanneer je gaat sporten is een voorwaarde dat er voldoende voorradige insuline is. Het verlaagt de bloedglucosewaarde omdat er meer glucose in de spieren wordt verbruikt, door toegenomen insulinegevoeligheid (voor hetzelfde effect is minder insuline nodig) en de remming van glucoseproductie door de lever.
Verder is het glucosegehalte tijdens of na sport afhankelijk van een aantal factoren. De intensiteit, duur en tijdstip van sport zijn van belang.

Wil je meer weten over diabetes en sport, lees dat hier

Kijk ook naar de website van de BasvandeGoor Foundation, www.bvdgf.org