De Ramadan is dit jaar van ongeveer 28 februari 2025 tot 29 maart 2025

De Ramadan is een belangrijke maand voor veel moslims. Volgens het geloof moet iedereen die islamitisch is, meedoen aan de Ramadan. Maar voor een aantal groepen maakt het geloof een uitzondering, waaronder kinderen en jongeren met diabetes.
Toch zijn er jongeren met diabetes die graag meedoen met de Ramadan.
Als je mee wilt doen aan de Ramadan is het belangrijk om dit ruim van te voren met je diabetesteam te bespreken, minimaal 4 weken voordat de Ramadan start.
Je arts of diabetesverpleegkundige zal met je bespreken of hij of zij het veilig vindt voor jou om mee te doen.
Tijdens de Ramadan verandert er veel. De tijd waarop je op staat, de etenstijden, het aantal maaltijden, de hoeveelheid en verdeling van koolhydraten, hoeveelheid slaap en eventueel lichamelijke activiteit. Door deze veranderingen is de kans groot dat de glucosewaardes gaan schommelen of diabetes zelfs ontregeld raakt als je hiermee geen rekening houdt.
Als jouw behandelteam het veilig vindt om mee te doen, wordt een insulineschema gemaakt. In veel gevallen is er minder langwerkende of basale insuline nodig.
Aandachtspunten beweging:
Je kunt tijdens de Ramadan gewoon blijven bewegen, echter intensieve sport wordt afgeraden omdat de kans op hypo’s te groot is.
Aandachtspunten voeding:
- Blijf goed koolhydraten tellen
- Verdeel het eten goed vanaf Iftar tot Sahur
- Beperk het gebruik van snelle koolhydraten
- Neem producten met veel vezels en met voldoende eiwit en vet
- Zorg dat de Sahur geen snelle koolhydraten bevat. Hierdoor heb je een kleinere kans op glucosepieken en heb je minder snel honger tijdens de dag.
Voorbeeld voor de Sahur:
2 sneden volkorenbrood met hartig beleg of een gekookt ei, salade en een schaaltje yoghurt
Voorbeeld voor de Iftar:
Soep, groente en yoghurt zonder suiker. Het is beter om gefrituurde gerechten te vermijden. In plaats van zoetigheid kun je beter kiezen voor een paar dadels of een schaaltje yoghurt met fruit.
Drink voldoende: kies voor water, thee of koffie zonder suiker of light frisdrank.
Hypo:
Het is belangrijk om bij een hypo het vasten altijd te breken om de hypo op te lossen. Ook als het niet lang meer duurt voordat er gegeten kan worden. Spreek met je team af dat je contact opneemt bij meerdere hypo’s zodat je insulineschema aangepast kan worden indien nodig.
Product Hoeveelheid Koolhydraten
Gedroogde dadel 1 stuk (klein,6 g) 4
1 gedroogde vijg 1 stuk (20 g) 11
1 verse vijg 1 stuk (50 g) 10
1 chocolade dadel 1 stuk 7
Mouhallabié (flan) 1schaaltje (200 g) 30
Galactobureko of laz böreği 1 stuk (100 g) 32
(griesmeel en filodeeg)
Baklava 1 stuk (30 g) 15
Turks fruit 1 stuk (25 g) 23
Kanafeh of künefe 1 stuk (100 g) 46
(engelenhaar: deeg met kaas en siroop)
Halva (snoepgoed) 1 stuk (25 g) 15
Ghraybeh (koekje) 1 stuk (15 g) 7
Ma’mool of maamoul (koekje) 1 stuk (35 g) 23
Basbousa (cake) 1 plak (30 g) 14
Şekerpare (koekje in siroop) 1 stuk (18 g) 16
Tulumba (gefrituurd deeg) 1 stuk (50 g) 27
Harira 1 kom (250 ml) 12
Rode linzensoep 1 kom (250 ml) 12
Yoghurtsoep 1 kom (250 ml) 23
Olijven 0
Briouat (bladerdeel, geitenkaas) 1 stuk/flapje 5
Pistachenoten 10 stuks 1
Amandelen 10 stuks 3
Sarma (gevulde wijnbladeren) 1 stuk 7
Wit plat brood 1 stuk (45g) 22
Pide met gehakt en kaas 1 stuk (50) 20
Simit (broodsoort) 1 stuk 19
Broodje Döner Kebab 1 stuk 30
Turkse pizza 1 stuk 27
Baghrir (Marokaanse pannenkoek) 1 stuk, grote 81
Ayran 1 beker (250 ml) 8
Angelique Spijkers, diëtist Jeroen Bosch Ziekenhuis
Bron: netwerk diabetesdietist van de NVD (Nederlandse vereniging van dietisten)