headerimage

Oudertraining LosVast 2023

Cursus LosVast:

Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor ouders van kinderen en jongeren met diabetes type 1. Veel gezinnen beleven de omgang met diabetes allesbehalve gemakkelijk. Zeker de zelfstandigheidsontwikkeling binnen de diabeteszorg kan een lastige taak zijn, zowel voor kinderen als ouders. Om gezinnen hierbij te kunnen ondersteunen is het Diabetes Groeimodel (www.diabetesgroeimodel.nl) en de oudercursus ontwikkeld door het Kinderdiabetes centrum Nederland.

De naam van de cursus Los-Vast verwijst naar de uitdaging waar je als ouder dagelijks mee te maken krijgt; enerzijds wil je je kind geleidelijk meer loslaten en opvoeden richting zelfstandigheid. Anderzijds is dat niet gemakkelijk, zeker niet bij tegenslagen of als je ziet dat je kind het moeilijk heeft. Met Los-Vast wordt bedoeld: een andere, ontspannen manier van vasthouden (in plaats van loslaten).

Maar hoe doe je dat nu? Dat is onder andere waar het tijdens de cursus over gaat. Daarnaast is er uiteraard ook ruimte om ervaringen en adviezen met elkaar uit te wisselen. De cursus is met name geschikt voor ouders van kinderen vanaf ongeveer 4 jaar oud.

Er is besloten om twee oudergroepen te starten, waarbij in totaal 6 ziekenhuizen samenwerken. Deze cursus wordt gegeven door de kinder- en jeugdpsychologen die deel uitmaken van het kinderdiabetesteam.

Eén oudercursus zal worden aangeboden in samenwerking met het Jeroen Bosch Ziekenhuis, het Elisabeth Twee-Steden Ziekenhuis en ziekenhuis Bernhoven op de locatie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

De andere oudercursus zal worden gegeven in samenwerking met het Catharina Ziekenhuis, het Elkerliek Ziekenhuis en het St. Anna Ziekenhuis op de locatie van het Catharina Ziekenhuis.

In het Catharina ziekenhuis zijn de volgende data en tijden gepland:

  • Woensdag 1 november van 19:15u tot 21:30u
  • Woensdag 15 november 19:15u tot 21:30u
  • Woensdag 29 november 19:15 tot 21:30u
  • Na ongeveer een halfjaar vindt er een zogenaamde ‘boosterbijeenkomst’ plaats.

Aanmelden kan via kinderdiabetesteam@catharinaziekenhuis.nl t.a.v. Monique Lampe

In het Jeroen Bosch ziekenhuis zijn de volgende data en tijden gepland:

  • Dinsdag 26 september van 19:15u tot 21:30u
  • Dinsdag 10 oktober van 19:15u tot 21:30u
  • Dinsdag 24 oktober van 19:15 tot 21:30u
  • Na ongeveer een halfjaar vindt er een zogenaamde ‘boosterbijeenkomst’ plaats.

Aanmelden kan via medischepsychologie@jbz.nl t.a.v. Mireille Jansen-Evers

Inschrijving staat open voor alle ouders van kinderen met diabetes die in behandeling zijn bij een van de teams van Kidz&Ko.

Wel interesse, maar lukt het niet op bovenstaande data? Stuur dan zeker ook een e-mail. Dan zetten we je op de wachtlijst voor de volgende groep!

Voor vragen over inhoud etc. kun je terecht bij je eigen kinderdiabetesverpleegkundige.