headerimage

ISPAD 2023 Rotterdam

ISPAD 2023 Rotterdam

Terugkoppeling van de ISPAD oktober 2023.

Zoals jullie in de vorige nieuwsbrief hebben kunnen lezen zijn we met aantal collegae van Kidz&Ko naar de ISPAD gegaan. Dit is een jaarlijks internationaal congres over diabetes bij kinderen.
De onderwerpen die aan bod komen zijn divers en werden door verschillende landen gepresenteerd.

Een greep uit de onderwerpen en workshops die aan bod zijn gekomen:

  • Relatie diabetes en eten. In onze maatschappij is eten een sociaal gebeuren. Leven met diabetes vraagt kennis en inzicht over wat, wanneer en hoeveel er gegeten wordt. Dit kan invloed hebben op je eetpatroon van degene met diabetes en het gezin.
  • Bewegen en diabetes. Bewegen heeft goede invloed op de glucosewaarden op korte en lange termijn. Dit is niets nieuws. Kijk wat bij je past om dagelijks meer beweging te krijgen.
  • Continue glucosemeting heeft een positief effect op je gezondheid nu en in de toekomst.
  • Ontwikkeling van de hybride closed loop insulinepompen gaat door, over een aantal jaren zal het niet meer nodig zijn om koolhydraten in te voeren.
  • De invloed van hoge temperaturen op de insulinewerking is minimaal. Insuline werkt niet meer wanneer deze bevroren is geweest.
  • Er zijn veel internationale onderzoeken naar de genezing voor diabetes type 1. We hopen, samen met jullie naar hoopvolle uitkomsten.

De huidige ontwikkelingen zijn vooral gericht op de glucosewaarden, de Time in Range (TIR).  Wij willen daarnaast oog houden voor de kwaliteit van leven. Dit wordt ook wel Time in Happiness (TIH) genoemd.

Tijdens de congresdagen hebben weeen inkijkje gekregen in de diabeteszorg wereldwijd. De contrasten zijn groot, variërend van gebruik maken van de nieuwste technieken tot het verkrijgen van insuline. Hoe de diabeteszorg geregeld is heeft veel te maken met de toegang tot de gezondheidszorg in de verschillende landen.

De zorg voor kinderen met diabetes in Nederland is één van de betere ter wereld. Daar mogen we trots op zijn.

Kinderdiabetesverpleegkundigen ETZ,  Rianne en Roos.