Hypoglykemie

Een hypo

Bij een hypoglykemie (= hypo) is er te weinig glucose in je bloed. De bloedglucosewaarde is 3,9 mmol/l of lager. Meestal voel je dat je te laag zit, maar je kunt het ook meten door je bloedglucose te controleren.

Wanneer kun je een hypo krijgen?:

Hoe herken je een hypo?

Je lichaam gaat waarschuwingssignalen geven. Deze kunnen bij iedereen verschillend zijn. Soms heb je maar 1 of 2 signalen, andere hebben er meer. Je leert dit bij jezelf te herkennen. Er zijn ook momenten dat je erg geconcentreerd bezig bent waardoor je de eerste signalen niet goed opmerkt en hierdoor een ander signaal krijgt zodat je kunt reageren.

Wat toe doen bij een hypo?

Hypoadvies bij insulinepen en manuele pomp

Hypoadvies bij insulinepen en manuele pomp

Hypoadvies bij Hybrid Closed Loop pomp

Hypoadvies bij Hybrid Closed Loop pomp

Wat kies je als snelwerkende koolhydraten?

Wat kies je als snelwerkende koolhydraten?

Glucageninjectie en Baqsimi neusspray

Deze gebruikt iemand uit de omgeving bij ernstige hypoglykemie, wanneer het kind niet meer in staat is adequaat te slikken.
Bij een hypo waarbij iemand niet meer in staat is om te eten of te drinken, zijn er twee manieren waarop glucagon toegediend kan worden. De Glucagen®injectie en de Baqsimi®neusspray. De neusspray is alleen te gebruiken voor kinderen vanaf 4 jaar.

In de lever en spieren is een beperkte hoeveelheid glycogeen opgeslagen. Door toediening van glucagon wordt glycogeen omgezet in glucose, waardoor de bloedglucosespiegel stijgt.

Bij een ernstige hypoglykemie bestaat de mogelijkheid dat er na een injectie GlucaGen® of na het toedienen van de Baqsimi®neusspray geen of onvoldoende verbetering van de situatie ontstaat door onvoldoende glycogeen voorraad. Een tweede injectie of spray heeft dan geen zin. Het is dan noodzakelijk dat er een glucoseoplossing wordt toegediend door de arts of ambulance verpleegkundige.

GlucaGen® is alleen verkrijgbaar op recept.

De GlucaGen® aquaject verpakking is een verpakking met daarin:

  • Een flacon met 1 mg GlucaGen® poeder;
  • Een voorgevulde spuit met oplosmiddel (gedestilleerd water);
  • Een in de deksel bevestigde gebruiksaanwijzing;


GlucaGen® dient in een spier (intramusculair) toegediend te worden, om de bloedglucosewaarde te doen stijgen. Dit medicijn moet in de koelkast bewaard worden.
Instructie voor het toedienen van een Glucagen® injectie wordt gegeven door de Kinderdiabetesverpleegkundige aan het kind, ouders/begeleiders of andere betrokkenen als hier indicatie voor is.

Instructie GlucaGen®

Oplossen van de poeder, door middel van de bijgeleverde spuit met gedistilleerd water.

De werking van de Baqsimi®neusspray is gelijk aan die van de Glucagen®injectie.

Instructie Baqsimi®neusspray

Stappen na het toedienen van de GlucaGen® injectie of de Baqsimi®neusspray

  1. Na de GlucaGen® injectie of de Baqsimi®neusspray zal het kind binnen 10 à 15 minuten bijkomen uit de hypoglykemie
  2. Nadat het kind is bijgekomen uit de hypoglykemie direct glucose toedienen d.m.v. dextro’s of ranja. (zie protocol hypoglykemie)
  3. Oorzaak opsporen van de ernstige hypoglykemie om eventuele herhaling te voorkomen en indien nodig de insulinedosis aanpassen.
  4. In sommige ziekenhuizen wordt er motilium gegeven i.v.m. misselijkheid na het geven van de GlucaGen® of Baqsimi®.

Indien er glucagon gebruikt is, dan dit altijd direct doorgeven aan het behandelend Kinderdiabetesteam of dienstdoende kinderarts.

baqsimineusspray