headerimage

Ervaren dat je niet de enige bent

In Nederland hebben naar schatting 10.000 kinderen van 0 t/m 19 jaar diabetes type 1. Een hele groep, maar toch kennen ouders, kinderen of jongeren vaak niemand in hun directe omgeving die ook diabetes heeft. En dat geeft soms het gevoel van alleen zijn. Vrienden en familie kunnen heel steunend zijn, maar echt begrepen worden, kan vaak het beste door iemand die in dezelfde situatie zit. Daarom bestaan er allerlei initiatieven om contact met lotgenoten mogelijk te maken.  

We merken dat lotgenotencontact vaak als prettig wordt ervaren door kinderen, jongeren en ouders. Door het delen van ervaringen en gevoelens, kan men herkenning vinden en steun ervaren. Het is anders dan contact met zorgprofessionals of dan contact met vrienden of familie. Dit merken we bijvoorbeeld ook in de oudercursus Los Vast; ervaringen uitwisselen werd als meest waardevol ervaren. Ook kan lotgenotencontact helpen om van elkaar te leren en tips uit te wisselen, als aanvulling op de informatie van de zorgprofessionals. Bij de activiteiten voor kinderen gaat het om plezier maken, samen leren om met de diabetes om te gaan en vooral ervaren dat ze niet de enige zijn. Hierdoor kan mentale veerkracht groeien!  

Daarom vinden we het belangrijk om jullie er regelmatig (voor sommigen vallen we in herhaling) op te attenderen dat er mogelijkheden zijn voor lotgenotencontact. Dit kan op allerlei manieren, zoals via digitale platformen, tegenwoordig via ‘online influencers’, en er zijn fysieke vormen, zoals initiatieven vanuit de Bas van de Goor Foundation en kampen met Sugarkids. Meer informatie staat bijvoorbeeld op de website van Stichting KinderDiabetes, Stichting ééndiabetes of Diabetesvereniging Nederland. Ook is er een buddy project voor ouders via stichting Diabetesplus; ouders die je graag te woord staan, naar je luisteren en hun ervaringen met je delen, omdat je wereld soms flink op zijn kop kan staan.