headerimage

Doorbraak in vergoeding FGM

Zorginstituut Nederland (ZIN) heeft besloten dat de Flash Glucose Monitoring (FGM) vergoed gaat worden voor vier groepen mensen met diabetes. Dit betekent dat ongeveer 40.000 mensen met diabetes in aanmerking komen voor een vergoeding van de FGM vanuit het basispakket. Diabetesvereniging Nederland (DVN) is uiteraard erg blij met dit besluit.

De volgende vier groepen krijgen de FGM in de loop van 2018 vergoed:

  • Kinderen (vanaf 4 -18 jaar) met diabetes type 1;
  • Volwassenen met diabetes type 1 van wie de bloedglucosewaarden slecht zijn in te stellen (64 mmol/mol of hoger);
  • Zwangere vrouwen met diabetes type 1 en 2;
  • Vrouwen met diabetes type 1 en 2 die een zwangerschapswens hebben.

Belangrijke stap

“We hebben hier hard voor gestreden maar we vinden nog steeds dat de FGM vergoed moet worden voor meerdere groepen. Iedereen die meerdaags spuit of een insulinepomp gebruikt zou hiervoor ook in aanmerking moeten komen”, laat Olof King in eerste reactie op het besluit van Zorginstituut weten. DVN beschouwt dit echter als zeer belangrijke stap en is hier blij mee. Het ZIN kondigt aan hierover spoedig met DVN verder te willen praten.

Hoe verder?

De verwachting is dat de mensen die tot de vier groepen behoren, in de loop van de zomer in aanmerking komen voor vergoeding. Vanaf nu zijn de verschillende partijen, met name zorgverzekeraars en leveranciers, aan zet om dit in goede banen te leiden. DVN gaat hierover op zeer korte termijn in gesprek met alle betrokkenen.

Bron: DVN