Een heerlijke vervanging voor een standaard pannenkoek
Pannenkoeken zijn een veelbesproken onderwerp tijdens onze consulten omdat deze maaltijden in de praktijk toch lastig te reguleren zijn. Daarop zijn we op zoek gegaan naar een lekker alternatief met weinig koolhydraten. Uiteraard hebben we het recept zelf bereid en getest. Het is daarnaast beoordeeld door kinderen met en zonder diabetes en allen waren positief.
Totale bereidingstijd 20 minuten: Voorbereiding: 10minuten en Bereiding: 10minuten
Benodigde materialen
- 1 koekenpan doorsnede 15-20 cm
- 1 pannenkoekspatel
- Staafmixer
- Keukenweegschaal
Met dit formaat koekenpan kun je met de volgende ingrediënten voor 1 persoon 3 (kinder)pannenkoeken bakken.
Ingrediënten
- 17 gram amandelmeel
- 2 stuks eieren
- 35 gram monchou
- 20 gram ongezouten roomboter
- 10 gram erythritol (zoetstof poeder)
- 1 snufje zout
- Olijfolie
Eventueel toe te voegen: rood fruit, suikervrije siroop/ poedersuiker naar keuze
Instructies
- Weeg de roomboter en monchou af.
- Maak de roomboter en monchou zacht door het kort in een magnetron te verhitten.
- Voeg het amandelmeel, erythritol een snufje zout en de eieren toe.
- Mix alle ingrediënten met de staafmixer tot een glad beslag.
- Verhit in de koekenpan een scheutje olijfolie.
- Zorg dat de olie goed heet is.
- Giet een derde van het beslag in de pan.
- Blijf opletten want amandelpannenkoeken kunnen al snel verbranden.
- Zodra de randjes lichtbruin worden en de bovenkant (bijna) droog is, draai je de pannenkoek om.
- Doe dit voorzichtig omdat een amandelpannenkoek minder stevig is dan een ‘gewone’ pannenkoek.
- Laat de pannenkoek nog even kort, ca 40 seconden, bakken en gaar worden.
- Serveer de pannenkoek met rood fruit of suikervrije siroop.
Bron recept: je leefstijl als medicijn
Voedingswaarde (Voor het gehele recept berekent met de eetmeter)
Calorieën: 500 kcal | Koolhydraten: 3,1g | Eiwit: 18 g | Vet: 46g | Verzadigd vet: 22g