De diëtist bekijkt wat voor invloed eten heeft op de bloedglucosewaarden. Daarbij leert de diëtist hoe je de insuline moet aanpassen op je eetgewoontes en op verschillende activiteiten, bijv. gymles of sporten.
Er verandert weinig met Diabetes Mellitus als je gewend was om gezond en regelmatig te eten. Je kan eigenlijk bijna hetzelfde blijven eten en drinken alleen is het is vanaf nu belangrijk dat je weet hoeveel koolhydraten ergens inzitten.
Als je veel frisdrank of limonadesiroop drinkt, dan kun je frisdrank light of suikervrije limonadesiroop (Slimpie of Diaran) nemen. Je kunt deze dranken drinken zonder dat je bloedglucosewaarde oploopt. Je insuline hoeft dan niet aangepast te worden. Natuurlijk kun je ook gewone dranken met suiker drinken, maar in de praktijk blijkt dat bloedglucosewaarden moeilijker onder controle te krijgen zijn, ook al houd je hier rekening mee met insuline. Dus probeer er meteen een gewoonte van te maken om suikervrije dranken te gebruiken tussen de maaltijden in.
Maak dus gebruik van:
Natuurlijk mag je wel snoepen. Een snoepje, een ijsje, een koekje en chips kun je zeker nog eten. Let op wat, wanneer en hoeveel je snoept. Bedenk hoeveel koolhydraten daarin zitten en spuit er voldoende insuline voor. Het is niet nodig om ‘suikervrij snoep’ te nemen, omdat dit vaak toch koolhydraten bevat.
Bij de diëtiste zal besproken worden wat gezond eten is. Verder zal nog uitgebreider gepraat worden met de Kinderdiabetesverpleegkundige en kinderarts over wat je doen moet met sporten, feestjes, vakantie en andere omstandigheden waar je vragen over hebt.
Je hoeft geen suikervrije koek, snoep, ijs en chocolade te kopen. Deze zijn meestal erg vet, bevatten toch koolhydraten en zijn minder lekker.
Extra trek komt in de eerste weken na het ontdekken van diabetes vaak voor. Misschien ben je een paar kilo afgevallen. Je lichaam moet weer herstellen en vraagt om extra eten. Zolang je meer trek hebt kun je gerust wat meer eten.
Koolhydraten zijn net als vetten nodig voor het leveren van energie aan het lichaam.
Er zijn verschillende koolhydraten:
Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor je lichaam. Er zijn verteerbare (A t/m D) en niet-verteerbare koolhydraten (E). Het lichaam breekt verteerbare koolhydraten af tot glucose. De darmen nemen de glucose op in het bloed. In het bloed wordt de glucose vervoerd naar alle cellen in je lichaam. Met hulp van insuline wordt de glucose in die cellen opgenomen en kan het voor die cel energie leveren.
Niet-verteerbare koolhydraten noemen we voedingsvezels. Je lichaam kan ze niet afbreken en er geen glucose van maken, maar ze worden wel voor een deel in de dikke darm afgebroken. Daarmee zorgen ze dat je wat langer een verzadigd gevoel hebt, ze zijn ook goed voor een langzame opname van glucose vanuit de darm naar het bloed én ze helpen dat je goed naar de WC kunt!
Koolhydraten zitten in heel veel verschillende voedingsmiddelen/dranken. Voorbeelden daarvan zijn brood, pasta, peulvruchten, fruit, melk, honing, suiker, snoep.
Voedingsvezels zitten in volkoren-producten zoals volkorenbrood en zilvervliesrijst, maar ook in fruit, groenten, aardappelen en peulvruchten.
Als je diabetes hebt, is het goed om te weten hoeveel koolhydraten in een voedingsmiddel of een gerecht zitten. Je kunt dan je hoeveelheid insuline afstemmen op de gegeten hoeveelheid koolhydraten (met behulp van de insuline/koolhydraat-ratio).
Op verpakte voedingsmiddelen kun je veel informatie terugvinden. Als je de verpakking goed bekijkt, dan zul je vaak een voedingswaarde-declaratie vinden: hierin kun je lezen welke stoffen er in het voedingsmiddel voorkomen. Verder bieden koolhydraattabelboekjes, koolhydraattabellen op internet en apps veel informatie hierover.
Tip: Je kan op Netwerkdiabetesdietist.nl allemaal Diaweetjes vinden. Zo kan je info vinden over hoe je etiketten op voeding kan lezen, over zoetstoffen, De Ramadan en bijvoorbeeld over P-maaltijden. Kijk er maar eens op.
In het nieuws en online wordt vaak gesproken over het verminderen van koolhydraten met een koolhydraatbeperkt dieet. Een koolhydraatbeperkt dieet wordt met regelmaat voorgeschreven aan mensen met diabetes mellitus type 2. Zou het dan ook goed zijn voor de diabetesregulatie bij kinderen en jongeren met diabetes mellitus type 1? Minder koolhydraten leidt immers tot minder pieken dus het lijkt een goede optie.
Internationaal is nog maar weinig goed onderzoek gedaan naar koolhydraat beperkte voeding en diabetes type 1 en nog minder naar het effect ervan bij kinderen en jongeren. Het onderzoek dat gedaan is raadt het volgen van een koolhydraat beperkt dieet bij kinderen af.
Het standpunt van de diëtisten van Kidz&ko is dan ook om kinderen en jongeren geen koolhydraat beperkt dieet te laten volgen. Er is een kans op tekorten van voedingsstoffen, problemen met de groei en er lijken meer cardiovasculaire risico’s te zijn. Daarnaast is er mogelijk een grotere kans op hypo’s en een verminderd effect van glucagon.
Het is belangrijk dat kinderen een gezonde volwaardige voeding gebruiken om te kunnen groeien en te ontwikkelen.
We adviseren het gebruik van koolhydraatrijke producten die ook veel voedingsstoffen en/of vezels bevatten zoals volkoren producten, aardappelen, groente, fruit en melkproducten. Deze koolhydraatrijke producten horen bij een gezond voedingspatroon. Ze leveren wel koolhydraten maar daarnaast ook nog andere voedingsstoffen.
Vaak lukt het om een verbetering van de bloedglucosewaarden te bereiken met gezonde voeding. Wanneer dit niet haalbaar is kan op verzoek van ouders of kind een lichte mate van een koolhydraatbeperking overwogen worden.
Indien er nagedacht wordt over een koolhydraatbeperkt dieet bespreek dit dan altijd met de behandelend diëtist. Dan kan er gekeken worden naar de wensen en mogelijkheden en wordt in de gaten gehouden of een voeding volwaardig is.
Graag horen wij jouw specifieke vragen, opmerkingen of ervaringen. Voel je vrij om te mailen naar je behandelend diëtist.
Bronnen: