headerimage

2024, zomer in Parijs.

Zomer 2024, olympische spelen in Parijs… Misschien hebben jullie, net als wij, met bewondering gekeken naar onze sporters. Puck Pieterse, die helaas door pech naast het zilver voor mountainbiken grijpt, onze roeiers,  de hockey dames..

Misschien dromen jullie er ook wel van om de nieuwe Sifan Hassan te worden of een Mathieu van der Poel?

Dat vraagt naast een ijzeren discipline, veel slapen en spierballen natuurlijk ook nog  hééééél veel trainingsuurtjes. En niet te vergeten goede voedingsadviezen van een deskundige voedingscoach!

Hoe gaan we dat aanpakken wanneer je diabetes hebt? Hierbij wat tips, van jullie eigen diabetes voedingscoach, de diëtist.

Hoe zat het ook alweer bij sport?

Meer lichamelijke inspanning betekent meer verbranding waardoor het glucosegehalte van je bloed daalt (denk aan een auto die meer benzine verbruikt als hij sneller rijdt). Hierdoor zijn extra koolhydraten nodig en/of er is minder insuline nodig. De opname van insuline gaat sneller doordat tijdens het sporten de doorbloeding groter is.

Als de bloedglucosewaarde boven de 15 mmol/l is, dan is er mogelijk te weinig insuline beschikbaar en heb je eerst insuline nodig. Als je sport zonder voldoende insuline zal de bloedglucosewaarde verder stijgen. Bij deze waardes kan sporten gevaarlijk zijn. Je hebt dan eerst extra kortwerkende insuline nodig voordat je gaat sporten.

Wanneer je ketonen meet en deze te hoog zijn, wacht dan 1-2 uur met sporten. Deze tijd is nodig om de insuline zijn werk te laten doen.

Afhankelijk van duur, type sport en intensiteit zijn de adviezen verschillend. Bij duursport zoals fietsen, hardlopen, skeeleren, daalt je bloedglucosewaarde sneller door de verbranding van glucose.

Bij spelsport (interval) kun je dalen, maar soms ook licht stijgen.

Bij krachtsport, sprinten of wedstrijd kun je hogere bloedglucosewaarden krijgen doordat het lichaam het ziet als een stressituatie. Kijk hierbij uit met corrigeren van je bloedsuiker, want vaak daal je daarna vanzelf alweer.

Vaak gebeurt het dat je na het sporten en soms zelfs pas ’s avonds of ’s nachts last van hypo krijgt. Dit komt omdat je glycogeenvoorraad door het intensief sporten was uitgeput en weer moet worden aangevuld. Dit kan 8-10 uren na de inspanning optreden en soms tot 24-48 uur na het sporten. Een voorraad glucose wordt opgeslagen als glycogeen en zit in je lever en spieren. Deze voorraad wordt gebruikt tijdens het sporten en in rust wordt dit weer aangevuld met glucose uit je bloed.

Algemene adviezen:

-Controleer voor, eventueel ook tijdens en na het sporten je bloedglucose.

-Gebruik bij voorkeur de laatste hoofdmaaltijd 3-4 uur voor het sporten.

-neem geen koolzuurhoudende dranken voor en tijdens de inspanning.

-Zorg dat je snel opneembare koolhydraten bij je hebt (druivensuiker/ isotone sportdrank).

-Vertel je trainer en medesporters dat je diabetes hebt en wat ze kunnen doen bij een hypo.

-Heb je fanatiek gesport, dan is het belangrijk dat je na het sporten iets eet met koolhydraten en eiwitten. Dit is belangrijk voor het herstel van de (spier)glycogeenvoorraad.

-Zorg dat je voldoende vocht hebt gedronken vóór het sporten. Een tekort aan vocht geeft een vermindering van je prestatievermogen. Denk hierbij bij voorkeur aan water. Indien nodig kun je gebruik maken van verdunde limonade of isotone sportdrank. Isotone sportdranken zijn gemaakt om zo snel mogelijk koolhydraten op te nemen en vocht aan te vullen. Per 100 ml bevatten ze 6-7 gram koolhydraten. Energiedranken zoals AA-Energy is minder geschikt. Deze bevatten zeer snelle koolhydraten en kunnen minder snel opgenomen worden dan een isotone sportdrank.

Bespreek met je diëtist welke voedingsadviezen het best bij jou en je sport passen.

Op naar goud!

Diëtisten Elkerliek ziekenhuis

 

 

Bron:  Diaweetjes :  https://netwerkdiabetesdietist.nl