headerimage

“Wie doet wat”, onderzoek universiteit Tilburg

Na de zomervakantie 2015 starten wij in samenwerking met Kidz&Ko binnen een aantal ziekenhuizen een nieuw onderzoek naar hoe kinderen en hun ouder(s)/verzorger(s) diabeteszorg taken onderling regelen en verdelen:
“Wie-doet-wat” diabetesonderzoek.

Voor dit onderzoek willen wij graag van kinderen en jongeren met diabetes en hun ouders, als experts op het gebied van leven met diabetes, horen wat hun ervaringen zijn; wie doet wat in dediabeteszorgen hoe gaat dat? Op deze vragen zijn uiteraard geen goede of foute antwoorden, het doel van dit onderzoek is om van de ervaringen van
kinderen en ouders te leren. Door de onderlinge verdeling van de diabeteszorg taken binnen gezinnen beter te begrijpen, hopen wij als hulpverleners de ondersteuning voor families die te maken hebben met diabetes verder te kunnen verbeteren.
Voor dit onderzoek worden kinderen en ouders afzonderlijk van elkaar uitgenodigd om, samen met ongeveer 5 andere kinderen van dezelfde leeftijd of 5 andere ouders, deel te nemen aaneen groepsinterview. Tijdens het groepsinterview zal besproken worden hoe de diabeteszorg taken binnen het gezin geregeld en verdeeld worden. Het groepsinterview is éénmalig en duurt ongeveer
anderhalf uur. Bij het plannen van het groepsinterview wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de agenda’s van de deelnemers. Voor oudere kinderen en ouders is er de mogelijkheid om in de avonduren deel te nemen aan het groepsinterview. Bij deelname aan dit onderzoek wordt een reiskostenvergoeding aangeboden.
Als uw ziekenhuis mee doet met het onderzoek, zal uw kinderarts of diabetesverpleegkundige binnenkort contact met u opnemen om te vragen of u interesse heeft om deel te nemen.
Wij hopen u begin 2016 te informeren over de uitkomsten van dit onderzoek.

Jori Aalders, onderzoeksleidster, faculteit psychologie, Universiteit Tilburg

j.aalders@uvt.nl